cancer, läsvärt

bild lånad från mammans blogg.

Denna otroligt fina tjej lämnade världen i Lördags. Saga, fina saga. Blev så otroligt ledsen då jag såg detta i Moas blogg. Har varit med henne flera gånger och lekt kurragömma. Hon hade alltid ett leende på läpparna. Jag minns hennes fina röst och glada ansikte. Blir ledsen, otroligt ledsen. Hennes föräldrar och anhöriga måste haft det svårt. Jag vet vad dom gått igenom. Men inte vad som väntar, vi hade tur. För våran Oskar är kvar. Alla har inte den turen. Men jag skänker en tanke till Saga och hennes familjhär kan ni donera pengar till cancerfonden. Åh, tårarna bränner bakom ögonlocken
-
-
Cancer får mig att bli ledsen och tänka tillbaka på tiden. Tror det var sommaren 06 är inte riktigt säker. Det är blandade känslor då jag tänker tillbaka. Blir otroligt ledsen, men ändå otroligt glad. Det var i början av sommaren då min bror Oskar började halta. Det var en fotbollsmatch i Byske, jag minns det så tydligt. Han hade ont, riktigt ont i höften. Vi trodde inte att det var något speciellt. För hans del blev det ett uppehåll med fotbollen. Då han knappt längre inte kunde gå så sökte vi för det. Många läkare trodde att han hade perthes. Vet inte riktigt vad det är för sjukdom men när  jag sökte på google fick jag fram det här: När en störning i blodcirkulationen i lårbenets övre ledkula hos barn uppträder kan det få bendöd som följd och kan Perthes sjukdom inträda. Tror att det efter några år så kan processen börja läka, benmassan och en ny vävnad bildas. Men jag vet inte riktigt, ska inte ljuga. Ni får rätta mig ifall det är fel. Vi tog kontakt med en specialist i Skåne som konstaterade att det inte var perthes. Oskar genomgick alla möjliga tester och prover, röntgen, magnetröntgen och allt vad det heter. Och Oskar, våran älskade Oskar. Han blev inlagd i Umeå. På cancer avdelningen. Läkarna trodde att Oskar hade skelett cancer. Symptom på elakartade, maligna, skelettförändringar är värk, ofta på natten. Det var alltså symptomer som stämde in på han. Det var obotligt. Jag var rädd, vi alla var rädda. Jag och min bror har alltid stått varandra väldigt nära. Tänk er att få veta att något alldeles underbart skulle försvinna från era liv. Någon som man verkligen bryr sig om och vet allt om en. Någon som man ska få ha kvar hela livet och någon som alltid ställer upp för en ska få försvinna ur ens liv. Det är orättvist. Folk som inte förtjänar något sådant, blir ändå drabbade. Oskar var stark. Han visste att han skulle ta sig igenom detta. Jag sov hos min mormor och morfar eftersom mina föräldrar var i Umeå hos Oskar. Jag hälsade på ibland, och då var jag nog gladare än någonsin. Jag fick vara med Oskar hos lekterapin och när jag tänker tillbaka idag minns jag nästan allt. Jag minns hur glad jag var att få träffa min bror, precis hur det såg ut på avdelningen och vilken personal det var. En vacker dag fick vi reda på att det inte alls var skelett cancer. Han hade genom något sår fått in bakterier. Som hade slagit rot på höften. Och börjat äta på hans skelettben. Oskar togs till operation och de borrade i hans höft. De satte han i rullstol under hela fortsatt sommaren och hösten. Han fick penselin som skulle bekämpa bakterierna. Och penselinen gav resultat. Och vi fick behålla våran Oskar, älskade Oskar.

När vi lämnade cancer avdelningen så kunde man kika in i andra rum på avdelningen. Där satt barn, utan hår. Barn som egentligen är otroligt starka. Men ligga där hjälplösa när cancern tog över. Tänk att det kunde vara min bror. Och tänk vad alla deras anhöriga måste gå igenom. Cancer är något hemskt och något fruktansvärt. Som jag hoppas att ingen människa egentligen måste genomgå. Hoppet och tron är det största man har. Så sluta aldrig hoppas och sluta aldrig tro.

Kommentarer
Postat av: juulan

cancer är det värsta som finns. Förlorade som du kanske vet, en lärare på kanal under den tid jag gick där, min dåvarande handledare. Han var jag inte så nära, så det har jag kunnat gå vidare. Men det var så otäckt att se honom lida så mycket. Han som sprang till skolan varje morgon och hem. Han var den mest vältränade jag känner. Däremot så lever jag med cancern bredvid mig nu varje dag, min faster. Hon har kämpat i över ett år, och levt så många dagar, veckor, månader än vad vi alla trodde. Gång på gång får vi höra av doktorerna, kom och hälsa på nu, för det kan vara sista gången. men hon kämpar och ger aldrig upp. Hon är också en sån som var så otroligt vältränad. Varför är världen så orättvis? Nu har vi fått höra det onda igen, att det inte är många dagar kvar. Överkroppen är bara skinn och ben, rädd att jag aldrig sett något smalare, medans ena benet är tre gånger större än ett vanligt. Det finns inget att göra. Bara vänta, hoppas på under.. Livet är fan inte rättvist!

2009-11-02 @ 18:43:26
URL: http://juulan.se
Postat av: sofia

jag vill skriva precis som julia,



jag och hela min släkt lever med cancern breve oss,

min älskade faster.

För mig så har hon nästan varit som en extra mamma, för varje gång jag kom hem till henne så har jag känt mig så himla välkommen, och hon ville alltid att jag skulle stanna kvar och sova över. Och året innan hon fick cancer, så planerade vi just att jag skulle få komma till Luleå där hon bor, och få bo hos henne i typ en vecka, men det vart aldrig av, för att hon fick väldigt ont i hennes ben, och orkade därför inte med att ha någon annan än sin familj att ta hand om, så det blev inte att jag kom och sov över då.. Och kanske en månad efter, så får hon diagnosen cancer..

jag tänkte att det kanske inte var en så jätte allvarlig, men med tiden så insåg jag att det var ganska allvarligt.



så fort jag tänker på henne, så vill jag bara skrika ut.. hon förtjänar inte att ha cancer, för hon har varit en sådan fin person, och jag kommer inte orka med att mista henne.. men jag vet, jag vet att hon inte kommer dö, för hon är en sådan fin person, och jag har lovat att växa upp vid hennes sida, det var det hon själv ville att jag skulle göra, och jag håller vad jag lovar!

Så jag kommer nog aldrig att sluta hoppas, för hon är en sådan fin person.

Men man får ta vara på stunderna man har med alla nära och kära, för en dag, då är stunden inne!

2009-11-02 @ 21:41:22
URL: http://sofiasprat.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0